TheIceBreak helpt koppels hun relatie te verbeteren – maar slaagt daar niet in

TheIceBreak screenshotMet interesse volg ik een nieuwe categorie apps die bedoeld zijn om je bestaande relatie te verbeteren. Eén van dit soort apps is TheIceBreak. De makers – een team van ex-YouTube werknemers – probeerden eerst een datingsite op te zetten. Deze site had een naam die niet oud te spreken was (Pickv) en werd geen succes, maar ze hielden vol en ontwikkelden een game waarmee je de status van je relatie kunt bijhouden en deze kunt verbeteren. TheIceBreak is het equivalent van Runkeeper of Nike+, apps waarmee je kunt bijhouden hoe lang en hoe vaak je gesport hebt, maar dan voor relaties.

De bedoeling is dat je je inschrijft samen met je partner. Je kunt dan via de website of een app op je telefoon TheIceBreak gebruiken.
De site kent ruwweg vier functionaliteiten:

  1. Op jullie gezamenlijke wall berichten plaatsen, of foto’s delen van mooie ‘momenten’ uit je dag.
  2. Het beantwoorden van ‘icebreakers’ om over zaken te praten, waar je het normaal gesproken minder snel over zou hebben.
  3. Het invullen van een wishlist van dingen die je graag samen zou willen doen
  4. Bijhouden van je tevredenheid met je relatie, in een score voor communicatie, fun, quality time samen, je seksleven, etc.

Als je iedere week braaf je lijstje met scores invult, levert dat uiteindelijk een mooi dashboard waarop je ziet hoe je relatie zich ontwikkelt. Het is jammer dat je zo weinig hebt aan dit dashboard. Het is veel moeite om je score in te vullen, maar wat zegt het als bijvoorbeeld de communicatie in je relatie verslechtert? De app biedt helaas geen handvatten om hier vervolgens iets aan te kunnen verbeteren.

TheIceBreak dashboard

TheIceBreak past in de trend van gamification. Steeds meer zaken worden aantrekkelijk gemaakt door ze in de vorm van een spel te gieten. Ook het verbeteren van je relatie zou op die manier een leuk spel kunnen worden. TheIceBreak is hierin helaas niet geslaagd. De app en site zijn weinig inspirerend. Hoogtepunten uit je leven delen kan op een veel leukere en prettige manier via social networks als Path. Het bijhouden van wishlists en het wekelijks invullen van scores voelt als een zinloze exercitie, omdat TheIceBreak zo weinig doet met deze informatie. Het gamingelement is bovendien niet goed uitgewerkt; de meest succesvolle technieken voor gamification ontbreken. Koppels kunnen hun tijd beter besteden door leuke dingen samen te ondernemen of een goed gesprek te voeren. Misschien zal dan de ‘quality time’ score in het echte leven verbeteren, en dat was uiteindelijk waar het allemaal om begonnen was.

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van lezers met TheIceBreak en soortgelijke applicaties. Gaat een nieuwe generatie apps onze romantische relaties binnenkort nog leuker maken?