Tuindating: ontmoet andere mensen met groene vingers

Door de makers van Tuin en Balkon, het grootste Nederlandse weblog over tuinieren in de stad, werden we gewezen op garden dating oftewel tuindating. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat het hierbij in eerste instantie niet om het vinden van liefde of een relatie. Centraal bij tuindating staat het ruilen van zaden en stekjes uit je tuin, en hulp zoeken als je geen groene vingers hebt of niet zelf je tuin wilt onderhouden.

Op de verschillende fora wordt er al veel getuindate. De website Ruiltuin.nl heeft een speciale marktplaats voor opgezet. Er is ook een site met de naam Stekjesruilen.nl voor het uitwisselen van stekjes, en op denationaleproeftuin.nl kun je zaden met elkaar ruilen. In het Engels heet dit laatste fenomeen seed swapping. Een voorbeeld is Garden.org waar je zelf kunt aangeven wat je zoekt, zodat mensen daar weer op kunnen reageren.

The Garden date tuindatingNatuurlijk kan een seed swap uitlopen op een romantische verhouding, maar het is niet per se de insteek. Als je je kansen op het vinden van liefde wilt vergroten, dan kun je goed terecht aan de andere kant van de Noordzee. De Engelsen – hoe kan ook anders – bieden een verscheidenheid aan online datingsites voor tuinliefhebbers. Een aantal bekende of snelgroeiende sites zijn Love Garden, The Garden Date en Green Finger Dating. De sites zijn niet enorm groot, maar bedienen uiteraard een specifieke niche. Het publiek zal deels overlapen met dat van sites als Ecodater.

Volgens Tuin en Balkon zijn de sites voornamelijk gericht op ouderen, en er is nog geen ontmoetingsplek voor de moderne urban single met een stadstuin. Misschien een gat in de (Nederlandse) markt?