De nieuwsberichten rond Valentijnsdag zijn vrijwel ieder jaar hetzelfde. Er is altijd wel een of ander onderzoeksbureau dat heeft uitgevonden dat Valentijn wéér minder populair is geworden dan het jaar ervoor – dit keer Q&A Research Consultancy. Volgens het onderzoek dat zij deden is nog maar 34% is positief over de dag van de liefde, de rest vindt het ’te commercieel’, ‘onzin’ of ‘geldverspilling’. Aan de andere kant zijn er de partijen die juist baat hebben bij een florerende Valentijnsdag, zoals de datingsites. Die buitelen weer over elkaar om persberichten naar buiten te brengen van positieve PR-onderzoekjes. Zo is volgens Lexa maar liefst 35% van de singles ‘verliefd in stilte’. En slechts 16% vindt de dag van de liefde ’totale onzin’. Door al dit soort oninteressante onderzoeken staat het nieuws over Valentijnsdag net als vorig jaar weer bol van de cliché’s. De pareltjes blijven daardoor verborgen. Daarom volgen hier 5 nieuws-items vanuit de hele wereld over Valentijn die je waarschijnlijk nog niet kende.
1. Valentijn is voor lovers, niet voor singles
Ken je de oorsprong van Valentijnsdag? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de patroonheilige waar Valentijn naar genoemd is ten onrechte verbonden aan het vinden van een nieuwe liefde. Sint Valentinus is er juist voor diegene die de liefde al hebben gevonden. Sint Raphael is de sint die je moet hebben voor de gelukkige ontmoetingen. Wie denkt op 14 februari de liefde te vinden, viert dus mooi de verkeerde dag. bron: BBC
2. Lezeressen doktersromannetjes massaal op datingsites
Niemand leest ze, maar toch worden er honderdduizenden per jaar van verkocht. Ik heb het over de boekjes van Harlequin, de doktersromannetjes die voor nog geen 4 euro worden verkocht. De lezers van de boekjes staan zelf niet bepaald bekend als de meest spannende types. Toch vond uitgerekend Harlequin dat meer dan een kwart van de vrouwen wel eens een naaktfoto van zichzelf heeft verstuurd. Ook gebruikt maar liefst 48% (!) wel eens een datingsite. Het onderzoekje gaf ook inzicht in het surfgedrag rond de date. Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen gebruikt Facebook om informatie te zoeken over een mogelijke partner voor ze een eerste afspraak maken.
3. Liefdesverdrietmuseum open op Valentijnsdag
Al dat romantische gedoe rond Valentijn. Liefde is niet alleen maar rozengeur en manenschijn. In Kroatië staan ze daar dan ook een stuk nuchterder in. Mensen die het niet zo hebben op Valentijnsdag kunnen in Kroatië terecht in een speciaal museum voor liefdesverdriet.
Op Valentijnsdag trekt het museum in de hoofdstad twee keer meer bezoekers dan op een normale, ‘liefdeloze’ dag. Gasten kunnen er, in gezelschap of alleen, kijken naar een kapot gegooide tuinkabouter, een afgedankte teddybeer, een trouwjurk uit een mislukt huwelijk en een bijl die werd gebruikt om een interieur kort en klein te slaan.
4. Twitteraars aanbidden Fed op Valentijnsdag
Op Twitter raast onder #FedValentines een amoureuze monetaire storm. De uitdaging is om de liefde te verklaren aan de Amerikaanse centrale bank. Valentijn wordt zo niet alleen een hoogmis voor geliefden en de middenstand, maar ook voor het centralebankbeleid. De Wall Street Journal bericht dat zelfs de officiële Fed Twitter accounts mee zijn gaan doen aan de actie.
5. ‘Bolleke’ meest populaire koosnaam in België
Belgische lezers zullen er misschien niet van opkijken, maar Nederlandse des te meer. De meest populaire Vlaamse koosnaampjes zijn alle variaties op ‘Bol’, zoals ‘Bolleke’ en ‘Bollie’. Ook Zoeteke en Poesje scoren goed. De lokale verschillen in de top-koosnaampjes zijn interessant. Nederlanders noemen hun liefje eerder ‘schat’ of ‘lieverd’ en associëren ‘Bolletje’ toch vooral met een rol beschuit. Hollanders lijken een betere smaak te hebben dan de Vlamingen. Hoewel… als we het Viva forum er op naslaan blijken koosnaampjes als ‘patatje’ en ‘poebelewoepsie’ bij Nederlandse lezeressen hoog in de favorietenlijst te staan.