Verkoop morning-after pil en condooms in de lift

De verkoop van de morning-afterpil is sinds begin 2004 met meer dan vijftig procent gestegen. Als gevolg van bezuinigingen wordt sinds die datum de ‘gewone’ anticonceptiepil voor vrouwen niet meer vergoed. Dat is voor een kleine tien procent van de pilgebruiksters aanleiding geweest om met de pil te stoppen.

De morning-afterpil is sinds januari van dit jaar bij elke apotheek zonder recept te verkrijgen. Uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat meer dan 50.000 vrouwen nog overwegen om te stoppen met het slikken van de pil. De vrouwen die stoppen, stappen nog al eens over op minder betrouwbare methoden. Niet alleen is de verkoop van de morning-afterpil gestegen, ook de verkoop van condooms is toegenomen.

Raymond Kolman, apotheker, namens de Kring-apothekers Nederland:
“Dat vrouwen met de anticonceptiepil zouden stoppen omdat deze niet meer vergoed wordt, verbaast mij. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben de pil in het aanvullende pakket opgenomen, waardoor deze meestal wordt vergoed. Dat er voor de morning-afterpil geen recept meer noodzakelijk is, zou wel eens een veel belangrijker reden kunnen zijn voor het toenemend gebruik.”