Verkoop van Meetic afgeblazen

Meetic verkoop Simoncini LexaDe verkoop van Meetic door Marc Simoncini is afgeblazen. Simoncini is CEO en oprichter van Meetic en bezit 23% van de aandelen. Enkele maanden geleden staken geruchten de kop op dat Meetic te koop stond. Dit werd in november bevestigd , toen Simoncini aan een Franse krant verklaarde dat hij uit het bedrijf wilde stappen.

Naar verluid heeft het bedrijf met vier potentiële kopers gepraat, waarvan drie buiten Frankrijk. Voor een deel ging het om media & telecom bedrijven, maar ook om private equity huizen. Volgens een interview in Les Echos kregen Simoncini en zijn partner IAC (oud-eigenaar van Match.com die 27% van de aandelen heeft) geen voorstel dat interessant genoeg was. De twee grootste aandeelhouders hadden Messier Partners gevraagd om een koper te vinden die 51% van de aandelen wilde overnemen tegen een bedrijfswaarde van €500 miljoen.

Meetic is mogelijk te groot om door een Franse of Europese speler te worden overgenomen. Simoncini richten zijn pijlen dus op investeerders buiten Europa en concentreert zich nu verder op de groei van Meetic. Zijn doel is om de winst binnen drie jaar met 300 miljoen euro te laten stijgen.

Om die ambitie te bereiken zal Meetic meer nieuwe klanten moeten aantrekken. In totaal zijn dat er nu ongeveer een miljoen, maar daar moet nog 40% bij om de doelstelling te behalen. Simoncini blijft daarvoor investeren in Meetic Affinity (in Nederland LexaMore), een site die goed was vooor vijf miljoen euro omzet in 2008, en 25 miljoen in 2009. Ook de smartphone wordt een belangrijke nieuwe peiler. In de loop van 2011 verschijnen applicaties voor iPhone, Android, Nokia en Windows phone.

Mobiel internet wordt dus eindelijk prioriteit bij Meetic. Dating via smartphones genereert nu een omzet van 4 miljoen euro, met 130.000 abonnees. De verwachte ARPU (gemiddelde opbrengsten per gebruiker) zijn voor mobile dating lager dan voor traditionelere vormen van online dating. Simoncini wil speciale diensten ontwikkelen voor het mobiele platform en hoopt op die manier meer te gaan verdienen per gebruiker.

Tenslotte zouden er geruchten gaan dat Marc Simoncini de Franse politiek in wilde, maar hij ontkent zelf plannen te hebben in deze richting.