Videotwinkels: presenteer jezelf in een video aan andere singles

Op het eerste gezicht lijkt het een gat in de markt: een datingsite waar je jezelf presenteert in een video. Dit moet de oprichter van het vandaag gelanceerde Videotwinkels hebben gedacht. Youtube groeit al jaren als kool, online video is gemeengoed, en een video op een datingsite zegt veel meer dan een foto. Toch? Er zijn echter redenen dat video-dating niet al eerder is doorgebroken.

De eerste reden is dat het nogal een gedoe is om een goede video van jezelf op te nemen. In het digitale cameratijdperk heeft iedereen wel een goede foto van zichzelf. Maar doelbewust een video opnemen voor een datingsite gaat voor de meeste mensen een stap verder, en is daarnaast niet altijd eenvoudig. Het resultaat oogt vaak wat knullig, hoe flitsend de persoon in werkelijkheid ook is.

De tweede reden is dat videos op datingsites vaak niet gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. In theorie nemen mensen een leuk filmpje op om zichzelf voor te stelllen, en is een video chat een handige vervanging van een real-life date. In de praktijk lopen video-chats vaak uit op het (ongewenst) vertonen van ontblote lichaamsdelen. Prima voor een ‘adult’ datingsite, maar minder geschikt voor een zichzelf respecterende relatiewebsite. Dat serieuze videos sturen aan wildvreemden niet werkt, wist iedereen die sites als Chatroulette en Blurry People wel eens heeft bezocht al lang.

Datetube.com probeerde meer dan drie jaar geleden exact hetzelfde als Videotwinkels te bereiken. Dat lukte toen niet, en de domeinnaam Datetube.com klinkt nog wel een stuk aantrekkelijker als die van Videotwinkels. Grote gerenommeerde datingsites als Relatieplanet hebben het zelfs geprobeerd: zij integreerden video’s in profielen. Maar die functionaliteit werd na een paar maanden weer verwijderd, omdat het te weinig werd gebruikt en voornamelijk werd misbruikt.

Ik verwacht geen grote toekomst voor Videotwinkels. Voor wie het tóch eens wil proberen: nieuwe leden krijgen de eerste twee maanden een full membership gratis.