‘Vlinderen’ trend op datingsites?

Zo nu en dan duikt er een nieuw modewoord op in de wereld van online dating. Laatste tijd werd ik door verschillende mensen gewezen op het begrip ‘vlinderen’. Het woord is een uitvinding van een Volkskrant-redacteur die een artikel schreef over mensen die zeer vaak van partner wisselen, vlinderen dus.

Een datingsites is een geschikt kanaal om te vlinderen. In de datingindustrie heeft men het dan over ‘casual dating’. Het doel van een afspraak is dan (in eerste instantie) niet het vinden van een levenspartner, maar van iemand die ook een kortstondige relatie wil aangaan. Op online datingsites kan dit, het medium leent zich om in korte tijd met meerdere verschillende mensen af te spreken. Enkele ‘lijntjes’ tegelijk uitzetten is daarbij geen uitzondering. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vlinderen vrouwen net zo vaak als mannen.

Hoewel het vlinderen nu een naam heeft, bestaat het fenomeen al langer. Een verrassing zal het voor gebruikers van datingsites dan ook niet zijn. De oorzaak van het verschijnsel is des te interessanter. Die ligt mogelijk in het begrip New Relationship Energy (NRE). NRE is de mentale toestand waarin mensen verkeren aan het begin van een nieuwe romantische of seksuele relatie. Het positieve gevoel dat iemand krijgt is in het begin van een nieuwe relatie zeer sterk. Bij de extra energie die dan vrijkomt verbleekt de oude relatie. Maar het gevoel van NRE blijft niet voor eeuwig aanwezig; het verdwijnt al binnen enkele weken of maanden. Om dan de mentale opwinding opnieuw te laten stijgen, moet iemand weer een nieuwe relatie met iemand anders aangaan. Mensen die vlinderen op datingsites zoeken steeds weer de rush en de spanning die de beginfase van een nieuwe relatie met zich mee brengt. Sommige wetenschappers zien sterke verliefdheid als een verslaving. Als we die lijn doortrekken, dan zijn vlinderaars ook verslaafd: zo verzot op NRE als een alcoholist aan een blikje bier.

Voor wie meer over vlinderen, NRE en aanverwante onderwerpen wil lezen:
Definitie van vlinderen
NRE in relatie tot emotionele intelligentie (EQ)
Identiteit en NRE online (PDF van The Design of Everyday Identity)
Love unlimited (boek van Leonie Linssen)

Een gedachte over “‘Vlinderen’ trend op datingsites?”

  1. Kan me wel vinden in die rush, ik heb laatst mezelf ingeschreven bij Lexa, na reviews gelezen te hebben op een andere site. Het is inderdaad verslavend om te daten op datingsites online. Als je een leuke meid ziet aan de andere kant dan gaat het toch iedere keer kriebelen.. om de 10 minuten kijken of er al een reactie is lol.

Reacties zijn gesloten.