Voormalig co-founder Tinder start nieuwe dating app Bumble

Logo Bumble dating appDrie oud-werknemers van Tinder hebben het bedrijf verlaten om een nieuwe datingapp te starten. Onder de drie is de voormalig co-founder Chris Gulczynski. Ook Whitney Wolfe, voormalig VP Marketing van Tinder die haar werkgever aanklaagde wegens seksuele intimidatie is onderdeel geworden van het nieuwe team.

Op de Facebook-pagina kondigt Bumble een iOS app aan die vanaf 1 december te downloaden is. De nieuwe datingapp is duidelijk geboren uit ontevredenheid met Tinder. De makers beloven een “veilige gemeenschap” voor gebruikers die “respectvol” met elkaar omgaan, en zet zich af tegen bestaande apps als Tinder:

Other apps are full of creepy guys and cheesy pickup lines – but Bumble promotes a safe and respectful community. You’ll never get unwanted messages and Bumble suggests matches based on more relevant signals than other, more shallow apps. So stop wasting time finding tons of dead end matches on other apps and switch to Bumble.

De nieuwe app gaat Bumble heten, naar het Engelse woord voor hommel (bumblebee). De logo en huisstijl doet denken aan die van Hyves, het Nederlandse social netwerk dat het aflegde tegen Facebook (hive betekent letterlijk bijenkorf).

De vraag is of Bumble opgewassen is Tinder, dat dankzij netwerkeffecten in korte tijd is uitgegroeid tot wereldwijde nummer 1 op het gebied van online dating. Hoewel er hier en daar negatieve geluiden zijn te horen over Tinder, zijn gebruikers over het algemeen tevreden en is slechts een marginaal deel écht op zoek naar een andere app, zeker nu Tinder nog gratis. Tegelijkertijd zou het mooi zijn als Tinder concurrentie krijgt, en creëert het aangekondigde freemium verdienmodel ruimte voor een andere (gratis) speler.