VVD wil daten tegen bijstand

De gemeente Enschede moet relatiebemiddeling mogelijk maken voor mensen met een bijstandsuitkering. Dat schrijft de plaatselijke VVD in haar conceptverkiezingsprogramma voor de verkiezingen van maart volgend jaar. Het verbreken van een relatie is volgens de liberalen een ‘belangrijke reden om in de bijstand te raken’.

De VVD schrijft in het conceptprogramma ‘met creatieve en onorthodoxe maatregelen’ zo veel mogelijk mensen uit de bijstand te willen halen. Het gaat volgens fractievoorzitter Hatenboer bijvoorbeeld om het aanbieden van internetfaciliteiten om relatiebemiddeling mogelijk te maken. Het is niet de bedoeling dat mensen worden gedwongen mee te werken aan de bemiddeling. “Dat gaat in tegen de liberale principes”, zegt de fractievoorzitter.

7 gedachten over “VVD wil daten tegen bijstand”

  1. Op zich heeft de VVD gelijk: relatiebreuk is vaak het begin van een langdurige armoede. Het probleem is niet zozeer de bijstand, alswel de hoogte van deze uitkering waar amper van te leven valt. Twee bijstandstrekkers zullen het wel uit hun hoofd laten om samen te gaan wonen want dat is dubbele armoede omdat men dan op de uitkering wordt gekort. Geen goed plan dus. Bovendien, wie een relatie zoekt weet de weg ook zonder de VVD wel te vinden.

    In het algemeen is het echter goed om je te realiseren dat een relatie gebaseerd op economische gronden een langere overlevingskans heeft. Het spreekwoord ‘scheiden doet lijden’ is er niet voor niets. Van de liefde alleen kan men niet leven. Toch kijken mensen in deze tijd in hoofdzaak naar dat aspect. En liefde is juist de meest onzekere factor in een verbintenis.

    De aanhang van de VVD is doorgaans afkomstig uit de ‘betere’ kringen. In die wereld kijkt men inderdaad het eerst naar geld en afkomst alvorens tot een relatie over te gaan. Misschien zou de niet VVDer dat ook eens moeten doen.

  2. Ko, jouw standpunt sluit aan bij de resultaten van een recent ‘onderzoek’: geld is niet belangrijk bij de partnerkeuze.

    Veel mensen vergeten rationeel naar hun eigen relatie te kijken. Hoe verder als de eerste heftige verliefdheid over is? Heb ik genoeg financiële middelen om het ook in mijn ééntje te redden?
    Natuurlijk is liefde iets leuks waar je van moet genieten; maar iets bewuster stilstaan bij de toekomst van je relatie zou een voorkomt een hoop ellende en verbroken relaties.

  3. Reactie op daten tegen bijstand
    Allereerst eerst een reactie op de bijstandsuitkeringen die gemeenten doen en de bron waar dat uit voortvloeit. Ca. 60 % van de bijstandsuitkeringen gaat naar gescheiden moeders met kinderen ,voor wie het praktisch niet mogelijk is een baan te vinden in combinatie van het alleen opvoeden van hun kinderen.
    Dat is op zich een heel vervelende situatie, echter hier zit achter dat deze situatie is ontstaan uit een scheiding. Ik vind derhalve dat iemand die een relatie aangaat en met een partner graag kinderen wil de volle verantwoordelijkheid moet dragen voor die relatie en de kinderen. Wat ik menigmaal om me heen zie is iets totaal anders. Een scheiding is zo geregeld, het lukt niet of ik heb er geen zin meer in, dus dan maar scheiden en uit elkaar. Het verantwoordelijkheidsgevoel van menige 30-er is ver te zoeken. Ach kom ik een andere leuke vrouw tegen, word ik verliefd op, scheiden dan maar. En bovendien: ik zadel de gemeenschap met de maatschappelijke kosten daarvan op. Want een moeder met jonge kinderen kan niet in haar inkomen voorzien en isa dus aangewezen op de bijstand. Kortom: de bijstandslasten horen niet thuis bij de gemeente maar maar de ex-partner en vader vand e kinderen. In dit verband derhalve een pleidooi voor het drastisch verhogen van de alimentatie voor kinderen en de ex-partner die daardoor geen eigen inkomen kan genereren of niet kan gaan werken.

  4. @H. de Bruyn : de sociale diensten kennen een verhaalplicht, maar zijn vaak zelf te lui om bij de ex verhaal te halen. Zodra ze kunnen bedienen ze zich van de kreet : niet-echtscheidinggerelateerd. Want…. minder mensen in de bijstand, minder administratieve baantjes binnen hun sector met alle gevolgen van dien.

  5. Ik vind juist dat vooral vrouwen heel erg kijken naar of de man genoeg verdient, bij hun partnerkeuze, ook degenen met een goede baan.

    de feiten geven mij ook gelijk, binnen het overgrote deel van de relaties verdient de man meer.

    Mensen trouwen veel minder vanuit romantiek dan ze zelf wel denken…

Reacties zijn gesloten.