Waarom Combosaurus, de nieuwe site van OKCupid, geen goede uitvinding is

OK Cupid's CombosaursusOKCupid ontwikkelt naast nieuwe features ook aparte sites. Een separaat team van OKCupid Labs werkt aan innovaties die mogelijk aanslaan bij een breder publiek. De laatste innovatie is Combosaurus.

Op Combosaurus geef je van zoveel mogelijk dingen aan of je ze leuk vindt of niet. Muziek, films, hobby’s, beroemdheden, sporten, noem het maar op: je kunt het allemaal beoordelen met 1 tot 5 sterren op Combosaurus. Vervolgens gebruikt de site de scores die je geeft om te zien wie op je lijkt, en deze persoon kun je dan volgen of contacteren. Ook krijg je suggesties te zijn van andere zaken te zien die je leuk zou moeten vinden. Als je bijvoorbeeld Jay-Z met vijf sterren beoordeelt, krijg je andere hiphop-artiesten als suggestie te zien.

Een goede uitvinding? Ik denk het niet. Het beoordelen van allerlei dingen is even leuk, maar na 10 minuten ben je er wel op uitgekeken. De kwaliteit van de suggesties is laag. Ook blijken er maar weinig mensen te zijn die echt véél dezelfde voorkeuren hebben. Ieder mens is uniek, dus een match vinden is al lastig, en doordat je willekeurige dingen beoordeelt is de kans dat je dezelfde zaken beoordeelt als iemand anders ook nog klein.

Sites als Combosaurus zouden suggesties moeten geven op basis van werkelijk gedrag. Bijvoorbeeld zoals Paiq dit doet: als je daar bijvoorbeeld vaker contact zoekt met extraverte vrouwen, dan val je blijkbaar op zulke types en krijg je die vaker voorgeschoteld in de toekomst. Ook laat Combosaurus grote kansen liggen door een enorme bron aan bestaande data over jou niet te benutten. Denk aan je OkCupid profiel, maar ook de informatie uit Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest en andere social media. Informatie over wie je discussieert, wat je in je lijst van likes of favorieten zet, of wat je op je wall pint, is veel relevanter en rijker dan een rating/reviewsite ooit kan zijn.