Waarom de overname van Glancee zo belangrijk is voor Facebook

GlanceeFacebook heeft weer een start-up overgenomen op mobiel gebied. Dit keer is het Glancee, een applicatie waarmee je interessante mensen in de buurt ontmoet met dezelfde interesses. De app gebruikt Facebook om gemeenschappelijke vrienden te vinden en Wikipedia om gebruikers te matchen op basis van hun interesses die voor de ander relevant zijn. Stel dat je van Apple houdt, dan matcht Glancee je met mensen in de buurt die zijn geïnteresseerd in Steve Jobs, Twitter, iPhones, en meer.

Minder dan een maand geleden kocht Facebook nog de foto-app Instagram voor $1 miljard, en met de overname van deze start-up komt daar opnieuw een mobiele toepassing bij. Hoewel met het kopen van Glancee waarschijnlijk veel kleinere bedragen gemoeid waren (het team van de start-up bestaat slechts uit drie man, daar draait Facebook zijn hand niet voor om), is het strategisch gezien een bijna even belangrijke overname. Waarom kan de overname van deze passive location app nieuwe deuren openenen voor Facebook?

Tot nu toe was Facebook alleen heer en meester in het faciliteren van online contact tussen vrienden, kennissen en vage bekenden. Niet lang geleden waren er nog grote concurrenten als MySpace, en waren in veel landen de lokale spelers als Hyves (Nederland) en Orkut (Brazilië) nog marktleider. Inmiddels heeft Facebook vrijwel al die partijen weggevaagd. Daarmee wordt Facebook steeds belangrijker als online social network voor bestaande contacten. Een veld waar Facebook echter nog totaal geen voet aan de grond heeft, is in het leggen van nieuwe contacten.

Wil je verbinden met interessante mensen die je nog niet kent, dan ben je nu aangewezen op een van de apps op Facebook. Maar het zou veel logischer zijn als de functionaliteit om mensen te ontmoeten, ingebakken zat in Facebook. Dat is precies wat Glancee mogelijk maakt, en waar ook concurrenten als Highlight en Sonar sterk in zijn. Door continu je omgeving te scannen, kun je worden gekoppeld aan mensen met dezelfde interesses die je normaal over het hoofd zou zien. Op die manier nieuwe mensen ontmoeten is interessant vanuit zakelijk opzicht (netwerk verbreden), maar ook om nieuwe vriendschappen aan te gaan of zelfs een date te vinden.

Het is niet verwonderlijk dat ook Apple daarom werkt aan een passief locatiegebaseerd matchingsysteem. Facebook en Apple zoeken naar manieren om op mobiel vlak verder terrein te winnen. Facebook maakt zich klaar voor een beursgang en doet er alles aan om de waarde van het bedrijf nu verder op te drijven. Het koppelen van mensen op basis van gemeenschappelijke interesses, kan daarin een belangrijke pijler gaan worden.