Waarom huwelijken mislukken

Nu de ‘flitsscheiding’ waarschijnlijk zal worden afgeschaft, zal het voor veel mensen lastiger worden om te gaan scheiden. Alle reden dus om te zorgen dat je huwelijk gezond blijft. “Vertrouwen op Cupido is de reden dat zoveel huwelijken mislukken”, zegt Elizabeth van Acher van Brisbane’s Griffith University.

Huwelijkslessen
De oplossing is eenvoudig volgens de Australische deskundige. “In plaats van dagdromen over ‘lang en gelukkig’, zouden stelletjes huwelijkslessen moeten zien als een manier om hun leven te verbeteren – vergelijkbaar met carrierebegeleiding nemen of naar de sportschool gaan.”

“Mensen hebben vaak te hoge verwachtingen van liefde,” zegt van Acher, “mensen geloven erin dat liefde alles overwint, terwijl in sommige landen 43% van de huwelijken in een echtscheiding eindigt. Verliefd zijn is niet genoeg voor een succesvole relatie; koppels moeten leren hoe ze om moeten gaan met de realiteit van het samenleven.”

In 1999 bleek uit een Australisch onderzoek dat slechts één op de vijf koppels enige vorm van huwelijksbegeiding had gehad. Er zijn geen recentere cijfers beschikbaar, maar volgens van Acher ligt er een taboe op het vragen van hulp bij je huwelijk waardoor steeds minder mensen hulp zoeken. “Mensen denken dat huwelijksbegeleiding alleen voor mensen met problemen is, terwijl het is bedoeld om je te trainen in het te verbeteren van je relatie, zodat die gezond en sterk wordt.”

Tips
Mocht het desondanks toch tot een scheiding komen, dan heeft relatiedeskundige Julie Lawford een aantal tips paraat:
1. Blijf positief
2. Wees eerlijk tegen jezelf
3. Verbeter je eigen fysieke, financiële en emotionele status
4. Zorg voor jezelf
5. Werk een strategie uit voor de toekomst

3 gedachten over “Waarom huwelijken mislukken”

 1. Wat dachten jullie van geven en nemen in een huwelijk?
  Een heleboel mensen kunnen dat niet meer, omdat ze te egocentrisch zijn (door opvoeding). Soms heb ik ook het gevoel dat ik stik, en dan pik ik dat voor een aantal dagen. Daarna is het misschien andersom. Na 23 jaar huwelijk zijn wij nog steeds verliefd!

 2. hoi, ik, heb een relatie gehad van 15 jaar waarvan we de laatste 5 getrouwd zijn, nu had zij al problemen met haar verleden . we hebben 4jaar lang alles geprobeerd, hypnotherapi, een goeie instantie, robbert fleurstigting, en noem maar op. ik heb alles gegeven watg in mij zat, ben afgevallen van 73kg tot 44kg. weeg nu weer 50 maar nu dacht ik dat het beter ging met haar en heeft zij de benen genomen, geen telefoontje geen berichtje, politie wil er niets van weten(die zeggen heel belaggelijk? meneer?? daar moet u mee naar een andere instantie) en dan bedoelen zij een inrichting of iets. maar intussen heb ik al om en nabij 2maanden nietys meer gehoord. behalfe dat zij in rotterdam in een weloophuis zou zitten, maar dat ,ach ja wat is eigenlijk onwaarchijnlijk?? niets toch. hoe ga je daar mee om, als je iedereen erdoor bent verloren en nog denkt , waar zit ze nou, en elke dag jankt. groeten geer

 3. Dag
  Wat ouderwets vind ik dat dit stukje nog lijkt uit te gaan van het huwlijk dat niet mag eindigen (kans op scheiden groter bij kinderen van gescheiden ouders..). Het is al lang niet meer zo dat mensen een relatie -lees ‘huwlijk’ an sich definieren als een onverbrekelijk iets. Sommige mensen kiezen voor commitment, een leven lang, met alle voor en nadelen. Anderen kiezen voor een leerproces met wisselende partners, waarin ze de baten en kosten daar weer van onderzoeken. Kinderen lijden onder scheiding, blijkt uit onderzoek, maar kinderen lijden ook uit ‘opvoeding’ in het algemeen. Kinderen worden in hun opgroeien altijd ergens gekwetst, dat is helaas onoverkomenlijk, en misschien zelfs noodzakelijk. De wijze waarop ze daar later last van hebben heeft denk ik niet zozeer te maken met de scheiding zelf, maar de manier waarop de ouders er zelf mee omgegaan zijn, en de manier waarop het kind er zelf (onbewust) voor heeft gekozen daarmee om te gaan (schuldgevoel etc).

  Hartelijke groet

  Jobbe
  (niet getrouwd, niet gescheiden)

Reacties zijn gesloten.