Waarom online daten (soms) niet werkt

Onderzoeker Michael Norton van Harvard Business School heeft met een aantal collega’s onderzocht waarom online daten vaak niet werkt. Dit leidde tot opvallende conclusies.

Zodra online daters een persoon beter leren kennen, begint vaak de teleurstelling. Het oorspronkelijke beeld over de ander was positief, maar in werkelijkheid blijkt die persoon toch minder perfect dan gedacht. De onderzoekers denken dat te hoge verwachtingen de basis zijn van tegenvallende resultaten bij internet daten. Wanneer er dan één zwak punt is ontdekt, loopt de hele date stuk. Vreemd genoeg heeft een online date meer kans van slagen als je nog weinig weet van de ander!

Droombeeld
Vooral vrouwen zijn erg teleurgesteld als het droombeeld dat ze hebben gevormd in elkaar stort, zegt Michael Norton. Vrouwen hechten meer waarde aan online dating en de bijbehorende teleurstelling omdat ze een ‘soulmate’ zoeken, terwijl mannen met name een korte-termijn relatie zoeken.

Onduidelijkheid

Profielen op internet sites laten vaak veel aan de fantasie over. Een profiel bevat altijd iemands beste foto’s en geeft een gekleurd beeld van iemands karakter. Deze onduidelijkheid is vaak de brandstof voor hoge verwachtingen.

“Doordat mensen zo graag iemand willen vinden, lezen ze wat ze willen lezen in een profiel. Ze zien de ander al gauw als de perfecte match of iemand waarmee ze veel gemeen hebben. Wanneer ze dan eindelijk deze persoon ontmoeten, blijkt al gauw dat hij of zij een ‘normaal’ persoon is net als ieder ander. En dat leidt weer tot teleurstellingen.”

Ook kleine leugentjes in datingprofielen dragen niet bij aan realistische verwachtingen. “Mensen verwachten ook veel, omdat iedereen zijn profiel positiever maakt dan de werkelijkheid,” zegt Norton. Eerder onderzoek liet al zien dat 50% van de mensen liegt over hun gewicht op datingsites.

Eric Klaassen: “Dit onderzoek is een duidelijk signaal naar de makers van datingsites. Minder mensen zullen van een koude kermis thuiskomen, als onzekerheid en onduidelijkheid al worden weggenomen vóór de afspraak. Dit begint bij goede voorlichting en streng modereren op de datingsite.

Ook online daters zélf kunnen teleurstellingen voorkomen. Door realistische verwachtingen te hebben over een vervolgafspraak, vergroot je je kansen op het vinden van een partner.”