Waarom verliefde gevoelens soms weggaan na het trouwen

Wetenschappers hebben vastgesteld wat voor sommigen misschien logisch lijkt: wat ons gelukkig maakt tijdens het daten, bepaalt niet hoe succesvol het huwelijk wordt. Dit blijkt uit een artikel dat deze zomer verschijnt in Psychological Science.

In het onderzoek werden 92 datende stellen en 77 getrouwde stellen met elkaar vergeleken. Er werd met vragenlijsten gemeten hoe gelukkig ze waren en welke factoren dit bepalen. Voor beide soorten koppels blijkt de perceptie die je hebt van de mate waarin een partner je motiveert om je dromen en aspiraties te verwezenlijken de belangrijkste voorspeller van geluk. Met andere woorden: als je het gevoel hebt dat de ander je stimuleert om je ambities waar te maken (partner support), dan ben je tevredener in een relatie.

Tijdens het daten hangt de tevredenheid met je partner af van demate waarin je gelooft dat een relatie kan groeien en de mate waarin departner jouw dromen ondersteunt. Op dat moment kijken mensen dus vooralnaar de toekomst. Voor getrouwde stellen is het gevoel dat de anderhelpt om dromen te verwezenlijken nog steeds belangrijk. Maar in eenhuwelijk zijn koppels veel sterker verbonden, zowel praktisch alspsychologisch, en concentreren ze zich op het hooghouden van geloftes naar elkaar. En dan blijken opeens hoe belangrijk de bezigheden in het heden zijn. In tegenstelling tot datende stellen,hechten getrouwde mensen ook een enorm belang aan de ondersteuning vande partner bij de noodzakelijke dagelijkse verplichtingen.

Tijdens het daten letten we dus deels op de verkeerdedingen. In hoeverre een partner jou kan inspireren om méér te bereikenis weliswaar van belang, maar valt in het niet bij het de mate waarin je partner je ondersteunt in de onmiddelijke verplichtingen vanhet leven van alledag.

Het zou dus waar kunnen zijn: af en toe het vuilnis buiten zetten voor die ander ofde afwas doen, maakt het verschil tussen geslaagdhuwelijk en scheiding. Als we de onderzoekers moeten geloven tenminste…

2 gedachten over “Waarom verliefde gevoelens soms weggaan na het trouwen”

  1. ik ben rijk ik woon in amsterdam en ik ben een man met grapen en ik hed een vila in afrika

  2. ik denk aan jou was je nu maar bij mij bij jou voel ik me vogel vrij als ik jou in me ogen zit dansen me tranen van blijschap met mij ben je rijk ik weet niet wat ik moet doem met mijn geld dus wil ik een vrouw met passie en ze moet mooi zijn en cool

Reacties zijn gesloten.