Wat is de definitie van ‘succes’ op datingsites?

Veel mensen vragen zich af hoe groot de kans op succes is op een datingsite. Om deze vraag te beantwoorden (wat ik hier overigens niet ga doen), moeten we eerst weten wat ‘succes’ op een datingsite eigenlijk inhoudt.

Drie Amerikaanse studenten verdiepten zich in het begrip ‘succes’ bij online dating. Zij onderzochten testimonials van gebruikers op grote Amerikaanse sites, om te zien wanneer gebruikers zelf vinden dat hun online datingactiviteiten succesvol zijn. In hun paper bespreken ze de bevindingen van hun onderzoek op Match.com, eHarmony en OkCupid.

Er blijken grote verschillen te zijn in de definitie van succes per datingsite. Bij de serieuzere sites als eHarmony (het best vergelijkbaar met Parship in Nederland) is het huwelijk de beste finishlijn. In 84% van de succesverhalen wordt het huwelijk genoemd. Bij OkCupid wordt succes op hele andere manieren gedefinieerd. Maar 23% van de succesverhalen gaan over trouwen. Bij Match.com (vergelijkbaar met Lexa of Relatieplanet in Nederland) is er sprake van succes als twee mensen daten. In 49% van de succesverhalen gaat het daar over een afspraakje in het echte leven.