Wat is de meest bezochte datingsite van Nederland? Lexa versus Relatieplanet

Datingsites noemen zich graag ‘de grootste’. Want wie het grootste aanbod heeft, en de meeste activiteit op de site, heeft een troef in handen om  nieuwe leden aan te trekken.

In de lijst met top datingsites van Dating Insider staan twee namen de laatste naamden consequent in de top 3 van meeste bezoekers: Lexa en Relatieplanet.

De cijfers van Dating Insider zijn gebaseerd op een externe bron en geven een vrij nauwkeurig beeld. Maar het zou mooi zijn als we eens de eigen cijfers van de datingsites met elkaar konden vergelijken.

Relatieplanet versus Lexa

We kregen een unieke inzage in de cijfers van Lexa en Relatieplanet. Normaal gesproken zijn deze cijfers lastig verkrijgbaar, omdat beide moederbedrijven (Match en TMG) beursgenoteerd zijn. Nu kregen we de data rechtstreeks uit de eigen analyticssoftware van de datingsites. Beide sites gebruiken Google Analytics. We bekeken het aantal sessies op de website, specifiek voor de maand maart 2015. Die maand wordt minder gekenmerkt door schommelingen dan andere maanden zoals februari.

De grote vraag: is Relatieplanet of Lexa meer bezocht?

Meer sessies op website Lexa dan Relatieplanet
Lexa heeft duidelijk meer verkeer dan Relatieplanet. Alleen de website – dus zónder app en tablet – heeft 2.256.000 sessies per maand. Relatieplanet ontving in diezelfde periode 1.400.000 sessies. De conclusie is duidelijk: als het aankomt op bezoekersaantallen, dan wint Lexa. Daarmee mag Lexa zich de grootste datingsite van Nederland noemen.

De bezoekersaantallen bevestigen het patroon dat ook te zien is in de externe data die we normaal gebruiken. Er is wel een belangrijk verschil met die data. In werkelijkheid is de afstand tussen RP en Lexa veel kleiner: niet een factor 3 tot 4, maar 61%.

Relatieplanet langere sessieduur
Verliest Relatieplanet het dan op alle vlakken? Niet helemaal. Zo valt op dat de time on site op Relatieplanet 12.5% langer is dan bij Lexa. Blijkbaar spenderen gebruikers van Relatieplanet  meer tijd op de site. Mogelijk wordt er uitgebreider (serieuzer?) gezocht, maar er zijn veel andere factoren die net zo goed het verschil in tijdsduur van een sessie kunnen verklaren. De bounce rates van beide sites liggen op hetzelfde niveau. Dat zegt met name iets over de conversie van de homepage en landingspagina’s – hier gaan de twee sites nek aan nek.