Wat is jouw beste profielfoto?

Altijd al af gevraagd wat je beste profielfoto is voor social networks en datingsites? Door onderzoek op basis van slimme statistieken is dit makkelijk te bepalen.

Datingsite OkCupid gebruikt het werkelijke gedrag van gebruikers om te achterhalen wat het beste aanslaat. Hoe vaker een foto positief wordt beoordeeld, hoe beter deze blijkbaar is. De uitkomsten van een klein onderzoekje naar profielfoto’s leverde al een aantal tips op:

 • Lachen hoeft niet. Het is een misverstand dat je altijd moet lachen op profielfoto’s. Vrouwen krijgen meer reacties op datingsites als ze flirtend de camera inkijken. Of ze lachen maakt niet uit. Mannen kunnen beter niet lachen en juist wegkijken uit de camera als ze meer reacties willen.
 • Een foto van jezelf schieten werkt minstens zo goed. Het maken van een foto van jezelf wordt vaak afgeraden. Maar in werkelijkheid blijkt het zogenaamde “Myspace shot” (simpel zelfportret gemaakt met een mobiele telefoon) juist beter te werken.
 • Spieren en borsten laten zien helpt. Mannen kunnen beter hun shirt uitdoen. Een vreemd advies, maar waar. Het laten zien van spierballen komt misschien wat macho en overdreven over maar wekt meer reacties op bij vrouwen. Hier moet wel bij worden vermeld dat natuurlijke selectie optreedt. De mannen die hun shirt uitdoen, hebben waarschijnlijk ook meer spieren, en krijgen om die reden meer reacties. Overigens is het laten zien van je ‘abs’ af te raden voor oudere mannen, daar heeft het een minder positief effect.
  Vrouwen die hun decolleté laten zien krijgen ook meer reacties. Of die reacties ook van het juiste soort zijn laten we in het midden… Als je een goed gesprek wilt opstarten kun je beter iets laten zien wat interessant is. Bijvoorbeeld gitaarspelen of een berg beklimmen.
 • Je hoeft je gezicht niet te laten zien. Of je gezicht nou op je profielfoto staat of niet, je krijgt ongeveer evenveel reacties. Als je aandacht wilt kun je dus ook een foto van een ander deel of delen van je lichaam maken. Wil je iemand ontmoeten dan is het wel aan te raden altijd eerst een foto van zijn of haar gezicht te vragen.

My Best Face profielfoto

Wie benieuwd is wat de beste profielfoto is om op Facebook, Hyves, Twitter of een datingsite te plaatsen, kan nu gebruik maken van een nieuwe OkCupid dienst. Op MyBestFace kun je een aantal foto’s uploaden. Deze worden beoordeeld door andere gebruikers en vervolgens zie je – keurig uitgesplitst naar segment – hoe positief of negatief jouw foto wordt beoordeeld. Zo wordt de beste profielfoto vinden wel heel gemakkelijk.

3 gedachten over “Wat is jouw beste profielfoto?”

 1. Zorg ook dat de foto gewoon duidelijk is. Zonder vriendinnen, zonder voorbijgangers, zonder rare voorwerpen op de achtergrond (tenzij relevant!).

  De foto een klein beetje bijwerken helpt ook. Je gezicht ietsje gladder, een pukkeltje weghalen of je verbrande hoofd bijwerken kan wonderen doen.

  1. Heel erg bedankt voor de goede tips. Heb heer zoveel moeite mee gehad denk dat ik er heel vaak mee ben afgekeurd.

Reacties zijn gesloten.