Wedstrijdje liefhebben

Wie kan het meest van iemand houden? Die vraag wordt beantwoord in de korte documentaire The Love Competition. Filmmaker Brent Hoff schetst daarin een fascinerende wedstrijd: deelnemers nemen 5 minuten plaats in een fMRI scanner en proberen zo veel mogelijk van iemand te houden als ze kunnen. De scanner meet de activiteit van hersendelen die helpen liefdesgevoelens los te maken. Diegene met de meeste hersenactiviteit in die gebieden wint.

De beelden van het winnende koppel zijn hoopgevend voor cynisten die de hoop in de liefde hebben opgegeven. Deze mensen lijken écht van elkaar te houden, zelfs na jaren samen. Dat juist dit stel wint, is tevens het (subjectieve) bewijs dat de MRI scans het bij het rechte eind hebben, want de verliefdheid is duidelijk te zien.

De maker van de documentaire laat ook zien wat er tegenwoordig wetenschappelijk gezien mogelijk is. Want tegenwoordig stellen we eenvoudig vast hoeveel je van iemand anders houdt. Het enige wat je nodig hebt is een brainscan. De liefde is natuurlijk geen echte wedstrijd. Maar de vraag roept zich op of we ook beter kunnen worden in de liefde door onze hersens te trainen in ‘houden van’.

The Love Competition van Brent Hoff