Wings: dating meets social media

Wings op FacebookDe opkomst van online sociale netwerken als Facebook en Hyves is nooit ten koste gegaan van de groei van online dating. In tegendeel: datingsites weten steeds vaker slim gebruik te maken van de sporen die gebruikers achterlaten op allerlei social media.

Er was natuurlijk al Zoosk, de datingapplicatie die je kunt koppelen aan je Facebook profiel en daar op zoek gaat naar matches. StreetSpark maakt al gebruik van informatie van sociale netwerken als Foursquare om mensen in de omgeving te vinden.

Nu is er ook de Facebook app Wings die de koppeling met social media nog een stap serieuzer aanpakt. Wings probeert te begrijpen wie je bent door alle social media sporen na te trekken die je online achterlaat. De data wordt opgehaald van Netflix, Pandora, Twitter, Last.fm, Foursquare. Daarna volgt een uitgebreide analyse. Naar welke muziek luister je vaak? Op welke plaatsen check je vaak in? Heb je een nauwe groep van online vrienden of juist niet? Wat is de verhouding tussen buitenlandse en binnenlandse vrienden? Van al deze informatie wordt een profiel gemaakt om je compatibiliteit met anderen te bepalen.

Wings koppeling aan Twitter

De werkwijze van Wings is hiermee anders dan die van Lexa, Relatieplanet, Be2 en andere grote datingsites. Daar begin je namelijk met het invullen van een profiel om jezelf te omschrijven. Dat is bij Wings niet nodig. Je hoeft al evenmin persoonlijkheidstesten te maken zoals op Parship en OkCupid. De software bepaalt namelijk met een logaritme wat jouw relevante persoonlijkheidskenmerken zijn.

Nog een aardige feature in Wings: vrienden die je aan een date wilt helpen kun je een aanbeveling geven. Dat principe kennen we al van Sparkbliss en het Nederlandse Vriendenklik.

Triangulate, het bedrijf achter Wings, is opgericht door drie oud-studenten van Harvard. Ze haalden in de laatste investeringsronde maar liefst $750,000 op bij onder andere Trinity Ventures. Een andere intelligente site, SmartDate, haalde in maart al $2,2 miljoen op.

Wings is nog niet beschikbaar in Europa. Op dit moment schijnt de hoeveelheid matches die Amerikaanse gebruikers krijgen nog tegen te vallen. Het kapitaal zal daarom in eerste instantie worden aangewend om de dienst te verbeteren en uit te breiden in de Verenigde Staten.
Vast staat dat we komende tijd meer van dit soort intelligente datingapplicaties tegen gaan komen. Als gebruikers hun (m.i. terechte) privacybezwaren opzij kunnen schuiven, levert deze digitale matchmaker ze ongetwijfeld goede dates op.