Zijn we aantrekkelijker in de zomer?

NRC Handelsblad schrijft deze week in de reeks aantrekkelijkheid door het jaar heen. Soms lijkt het op sommige zomerdagen alsof iedereen mooi is. De zomer kan zwoel zijn met zoveel ontblote lichaamsdelen en stralende mannen en vrouwen in de buurt. Maar zijn we in de zomer echt aantrekkelijker dan in anderen seizoenen?

Volgens Mark Mieras is het antwoord op deze vraag ‘nee’. We zijn namelijk het aantrekkelijkst voor onze (potentiële) partners in de herfst. Hierbij beroept hij zich op onderzoek van de Universiteit van Wroclaw: “Kinderen die in de vroege herfst worden verwerkt, komen in de late lente ter wereld. Dat is van oudsher de beste tijd om geboren te worden wegens het warmere klimaat en de grotere voedselvoorraad”. In de herfst hebben we daarom volgens Mieras ook de meeste zin in seks, in tegenstelling tot de lente wanneer ons libido op een dieptepunt is.

Het libido van mannen en vrouwen begint zich op te laten in de zomer. “Ons libido houdt gelijke tred met de concentratie testosteron in ons bloed. Als er veel zon op de huid schijnt, stimuleert de pijnappelklier de bijnier (bij vrouwen) en de teelballen (bij manne) om meer testosteron aan te maken”, vertelt Mieras. “Gedurende de zomer laadt onsze deksdrift zich zo geleidelijk op als een batterij met zonnecellen.”

We mogen dan biologisch gezien misschien niet het mooist zijn in de zomer, we benaderen in de vakantie wel het dichtst het schoonheidsideaal. De zon maakt ons bruiner en meer slaap en activiteit in de vakantieperiode maken ons slanker. Voeg daarbij een langzaam groeiend libido, en alle ingrediënten voor een zwoele zomer zijn aanwezig.