Het taboe op datingsites mag dan langzamerhand verdwijnen, het is zeker nog aanwezig. De cultuur bepaalt in grote mate in hoeverre online dating taboe is een bepaald land. Maar zelfs in Nederland, waar we een hoge internetadoptie hebben en een liberale cultuur, leren mensen elkaar liever offline kennen dan via internet. Ontmoetingen in het echte leven worden hoe je het ook wendt of keert gezien als beter, gezonder en natuurlijker.
Nu kun je je als datingsite daar tegen afzetten en communiceren dat online daten heel gewoon is. Relatieplanet doet dat bijvoorbeeld door te zeggen dat “duizenden mensen al een partner vonden” via de site. En Parship plaatst succesverhalen van allemaal doodgewone mensen net als jij en ik, die online de liefde van hun leven vonden.
De laatste generatie succesvolle datingsites en datingapps lijkt het anders te doen. Ze positioneren zich juist buiten het speelveld van online dating, en worden daardoor ook minder als een taboe ervaren. Een van de snelstgroeiende sites is Twoo, dat slim gebruik maakt van social media. In Amsterdam is The Inner Circle een doorslaand succes, en in Amerika, Canada en Australië gaat het gebruik van de Tinder app door het dak. Food for thought voor de gevestigde datingsites.
Wat zijn de verschillen van nieuwe sites als Tinder, Twoo en The Inner Circle met traditionele datingsites als Relatieplanet en Parship die al langer bestaan?
- Merknaam: Tinder betekent letterlijk ontsteken. Het is een datingapp, maar als je het icoontje en de naam ziet staan op iemands iPhone zul je niet direct denken aan een app om een lover mee te vinden. Ook The Inner Circle heeft een bijzondere merknaam: het klinkt als een club die alleen toegankelijk is voor een selecte groep mensen. Twoo lijkt misschien in de verte op “Two”, maar klinkt niet direct als een datingsite. Vergelijk dit eens met Relatieplanet of Parship, waar duidelijk woorden als relatie en partner in de merknaam terug komen.
- Profiel: de laatste generatie datingsites is compleet afgestapt van de lange vragenlijsten. Visueel materiaal zoals profielfoto’s staan centraal en zijn meestal verplicht. The Inner Circle stelt je slechts een paar vragen, en gaat er van uit dat gebruikers daarna persoonlijk kennis laten maken. Dit staat in groot contrast met Parship, waar je bijna een half uur bezig bent met inschrijven. Ook Relatieplanet vraagt van alles, van je favoriete eten tot je lievelingsfilm. Informatie die meestal toch niet bijdraagt aan een betere match, en zeker geen voorspeller is van een goede relatie.
- Communicatie en content: nergens op The Inner Circle lees je als gebruiker het woord ‘dating’. De site omschrijft zichzelf als “community” voor single ambitieuze professionals met gelijke interesses. Twoo is “de leukste plek om nieuwe mensen te ontmoeten”. Tinder is een app om “mensen om je heen te ontdekken”. Dit klinkt niet als iets voor wanhopige singles, maar als een logische aanvulling op je vrijgezelle leven. Vergelijk dat eens met Parship waar staat: “Start vandaag de zoektocht naar een partner”.
De grote vraag is of de positionering van merken als Relatieplanet en Parship nog wel aanslaat onder de nieuwe generatie singles. Jongeren die zijn opgegroeid met social media willen niet op een datingsite staan. Maar een app waarmee ze op een leuke manier andere mensen kunnen vinden, is misschien een heel ander verhaal.
spannend