Mobile app alleen aanbieden aan premium members: een goed idee?

Gisteren kondigde Pepper haar nieuwe app aan voor iPhone 4 en 5. Hiermee hebben vrijwel alle grote datingsites eindelijk een mobile app. Ook de wat kleinere sites werken aan hun mobiele aanwezigheid. FunkyFish, de christelijke datingsite voor jongeren, lanceerde ook een mobiele app. Maar de makers van die site stellen de app alleen beschikbaar aan betalende premium leden. Log je in en ben je betalend lid dan krijg je toegang tot de volledige mobiele website. Ben je dat niet, dan krijg je na het inloggen de gewone website te zien. Is dit een verstandige keuze van FunkyFish?

Er zijn een aantal redenen waarom een mobile app zonder uitzondering beschikbaar zou moeten zijn voor alle leden:

  • Mobiel gebruik neemt in Nederland met een razend tempo toe. 4G is inmiddels gelanceerd en vrijwel alle telefoons die worden verkocht zijn smartphones.
  • De snelstgroeiende datingsites ter wereld leunen zwaar op mobile. Het is bewezen dat gebruikers intensief en vaker gebruik maken van mobile apps dan van een datingsite. Logisch, want een mobiele telefoon heb je vaker bij je dan een tablet, laptop of desktopcomputer. Mobile devices lenen zich perfect voor gebruik van social media en datingsites.
  • Mobile is onderdeel van de kern van je product/propositie. Het is een aanvulling op de desktop experience en vice versa. Op je mobile app wil je als gebruiker de belangrijkste basisfunctionaliteiten (search, browse and chat) en specifieke mobile functionaliteiten (zoek in omgeving, voeg foto toe). Via desktop zouden uitgebreide features beschikbaar moeten zijn (profiel wijzigen, settings, extensive search).
  • Een succesvolle mobile experience kan zorgen voor een conversie naar betalend lid.
  • Monetization is eenvoudiger en laagdrempeliger via mobile. Het kan via een betaling op iTunes op iOS platformen, maar ook via SMS of een betaald nummer.

Je mobile app alleen beschikbaar stellen voor premium users en daarmee betaald maken is voor een datingsite een onverstandige zet. Je verhoogt de drempel tot gebruik, je belangrijkste driver naar conversie. Het aantal features voor free members kun je beperken, maar beperk nooit de toegang tot je site voor bepaalde platformen. Stel daarom mobile site en app beschikbaar voor alle leden van een datingsite.

Het verbaast mij sowieso dat mobile voor veel datingsites nog op de tweede plaats komt. Voor datingsites in landen met lage mobile-adoptie (bijvoorbeeld Oost-Europa) is dit nog voorstelbaar. Gezien het gedrag van de Nederlandse gebruikers, zou in ons land mobile  voorop moeten komen in productontwikkeling, en pas in de tweede plaats de desktop- en tabletsites.