Er wordt een hoop onzin geschreven over de liefde. Onderzoekjes uitgevoerd door datingsites, single-organisaties of condoomfabrikanten hebben vaak een hoog “open deur” gehalte, en zijn vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op de diensten van het bedrijf in kwestie. Toch zit er tussen al die onderzoeken ook écht interessant materiaal. En dat komt, niet verrassend, uit wetenschappelijke hoek.
Focus op het uiterlijk maakt ongelukkig in relatie
Allereerst een onderzoek van Eileen Zurbriggen, psychologe op een Amerikaanse universiteit. Zij constateerde dat er al veel onderzoek is gedaan naar de invloed die het uiterlijk op iemand heeft. Maar nog nooit werd gekeken welke invloed het uiterlijk van de partner op een relatie heeft.
Ze verzamelde 159 studenten en liet ze vragen beantwoorden over hun relatie, hoe vaak ze in aanraking kwamen met de media en in hoeverre ze anderen of zichzelf als een lustobject zagen. Dat laatste werd vastgesteld met stellingen als: “Ik vergelijk mijn eigen uiterlijk of het uiterlijk van mijn partner nooit met het uiterlijk van anderen”.
Uit het onderzoek blijkt dat mannen hun partner vaker als een lustobject zien dan vrouwen. Maar beide seksen zagen zichzelf in evengrote mate als lustobject. Als een man of vrouw de partner als een lustobject zag dan had dat grote invloed op de relatie. Mensen die zich richtten op het uiterlijk van de partner waren over het algemeen minder gelukkig.
Het geldende idee dat een goed uiterlijk een garantie is voor een succesvolle relatie, lijkt hiermee dus doorgeprikt.
Tegenpolen trekken elkaar niet aan
Nog zo’n mythe is die van “opposites attract”. Veel mensen geloven de theorie dat tegenpolen elkaar aantrekken, of willen dat geloven omdat ze de verkeerde partner kiezen. Nieuw onderzoek van de Berkeley universiteit uit California schept duidelijkheid.
De berichten van 3,000 gebruikers op datingsites werden onderzocht. De populariteit werd bepaald door het aantal ongevraagde berichten dat een gebruiker ontving van het andere geslacht.
Analyses toonden dat de populaire gebruikers eerder contact opnamen met andere populaire gebruikers. Ook de minder populaire gebruikers namen eerder contact op met andere minder populaire gebruikers. Ook in vervolgonderzoek werd opnieuw aangetoond: wanneer het op daten aankomt, zoeken potentiële partners binnen hun eigen ‘league’.
Behalve de ‘rang’ van de ander, bleek ook de persoonlijkheid van de ander een rol te spelen. Een vragenlijst naar de eigenschappen van de ideale partner gaf meer inzicht: het bleek dat vrijwel alle mensen eigenlijk iemand zochten die erg op ze leek qua persoonlijke kenmerken en interesses. Toch, gaf bij navraag 87,5% aan toch een relatie te willen met iemand die compleet anders is. Blijkbaar heeft “opposites attract” een romantische aantrekkingskracht, die in het werkelijke leven helemaal niet opgaat.