Valentijnsonderzoek: één op drie heeft datingsite gebruikt

Eén op de drie mensen heeft wel eens een datingsite gebruikt. Dat blijkt uit een speciaal Valentijnsonderzoek van de University of Oxford. Onderzoekers ondervroegen maar liefst 24,000 mensen met internettoegang in verschillende landen, en concludeerden dat begin 1997 maar 6% ooit een datingsite had bezocht, terwijl in 2009 al 15% van de mensen hun partner vond via zo'n soort site.

Vrouwen van middelbare leeftijd
De onderzoekspopulatie bestond uit 12,000 koppels. Vrouwen van middelbare leeftijd (40-69 jaar) bleken in die groep het meest geneigd om datingsites te gebruiken. Maar liefst 36% gaf aan dat ze hun partner via social networks of datingsites hadden gevonden. Onder de jongere groep (18-39 jaar) vond 23% een relatie via internet.

Social media in opkomst
Het onderzoek laat zien dat de manier waarop mensen een partner vinden in de loop van de tijd is veranderd. Steeds meer mensen leren elkaar kennen via sociale media, en sinds 2000 steeds minder vaak in chatboxen. Evenementen van de kerk, familiefeestjes en activiteiten rondom een gezamenlijke hobby zijn minder populair om een partner te vinden, waarschijnlijk omdat de kans op succes daar relatief kleiner is geworden. Mensen die bijvoorebeld een partner proberen te vinden via de kerk slagen daar slechts zelden in: 1 op de 15 vond in deze kringen een partner na actief zoeken.
Ondanks de snelle groei van online dating, ontmoeten de meeste mensen nog steeds hun partner op een traditionele manier – via vrienden van vrienden (67%) of in het uitgaansleven (69%). In eerder Nederlands onderzoek scoorde het werk overigens hoger als ontmoetingsplaats voor een partner dan de kroeg.

Verschillen per land
Dit onderzoek laat duidelijke verschillen zien in de houding tegenover online dating per land. Gebruikers in Noord-Europese landen vertrouwen meer op datingsites, terwijl Spanjaarden en Portugezen relatief vaker ook social networks gebruiken.

De Brazilianen zijn het meest sociaal op internet. Meer dan 8 op de 10 mensen geeft aan dat ze iemand hadden offline hadden leren kennen nadat ze deze op internet ontmoetten, zowel voor vriendschap als voor relaties. In Japan daarentegen zijn internetgebruikers veel minder happig om het eerste contact online te leggen, en dat terwijl Japanners bekend staan als voorlopers op technologisch gebied.

Een gedachte over “Valentijnsonderzoek: één op drie heeft datingsite gebruikt”

Reacties zijn gesloten.