Tinder krijgt enige tractie in Nederlandse steden

Tinder is de naam van de datingapp die een regelrechte hit is op Amerikaanse campussen. Het succes van de app intrigeerde drie studenten van Brigham Young University om een sociaal experiment op te zetten om te testen hoeveel mannen er zouden komen opdagen om een knap meisje te ontmoetten dat ze vonden via Tinder maar verder niets over wisten. Ze maakten een namaakprofiel voor het 21-jarige meisje Sammy met foto’s van Miss Ohio en begonnen zoveel mogelijk mannen te ‘liken’ als ze maar konden. Meer dan 250 mannen reageerden positief en geven aan dat ze Sammy wel eens wilden ontmoeten. Ze kregen een berichtje dat Sammy die avond nog met vriendinnen zou rondhangen in de lokale frozen yoghurt shop, en maar liefst 70 mensen kwamen af op de date in Yogurtland.

Het experiment laat zien hoe makkelijk mensen afspreken via deze app, zonder dat ze werkelijk weten wie er achter zit. Tinder bevat wel enige beschermingsmechanismes, zoals verplicht inloggen met een Facebook profiel, maar met een namaakprofiel is dat vrij eenvoudig te vermijden.

Tientallen mannen kwamen af op de date met een niet-bestaand meisje
Tientallen mannen kwamen af op de date met een niet-bestaand meisje

Tinder lijkt nu ook enige tractie te krijgen in de grote steden in Nederland. De app kreeg veel aandacht in de internationale (tech-)media en in Nederland tweette Alexander Klöpping er al over. Naar schatting zijn er enkele honderden Nederlandse mannen en vrouwen actief op de app. Door het simpele mechanisme zou ook hier de app wel eens een hit kunnen worden. Een tip voor wie de app ook wil proberen: snel afspreken kan geen kwaad, maar vraag méér informatie dan alleen de profielfoto. Tinder geeft geen garanties op echtheid van profielen.