Het verhaal achter Relatieplanet: TMG betaalde oprichters €21 miljoen

relatieplanetVandaag schrijft Hyped over het verhaal achter de verkoop van Relatieplanet aan Telegraaf Media Groep (TMG). Chris van Tuijl, de oprichter van Relatieplanet, deed tegenover het Dagblad van het Noorden een boekje open over de site, die volgens hem inmiddels 80 miljoen euro waard is.

Als dat cijfer klopt, dan deed TMG een goede aankoop. Van Tuijl verkocht de site in 2005 voor “slechts” 21 miljoen en werd daarmee in Nederland de eerste datingmiljonair.

Het begon voor Van Tuijl allemaal bij het bij het zien van Match.com. Van Tuijl weet op dat moment nog niets van dating, maar ziet kansen in de markt. Hij zegt – nu 10 jaar later – dat op internet toen “ongelofelijk veel geld” werd verdiend aan porno (“Nu niet meer, er is genoeg gratis te vinden”). Hij kiest voor iets anders. “Je had nog de contactadvertenties in de krant. Mn zkt vr, en vr zkt mn, dat werk. Hartstikke duur en je kon er niks in kwijt.” Online dating was er al wel, maar de bestaande sites en chatplatformen waren veel te veel gericht op seks. Van Tuijl wilde dat anders doen.

Met Alko Schuster, een programmeur die hij kent van KPN, zijn werkgever, begint Van Tuijl op zolder in Tolbert een site te bouwen. “We zijn gaan prutsen, maar nooit met het idee dat we er echt geld aan zouden verdienen; duizend euro in de maand zou al mooi zijn. De eerste dag twee betalende leden. Omzet: 15 euro 90. Ik had een goede baan bij KPN, maar ook een berg schulden. Van mijn toenmalige vrouw mocht ik 300 euro besteden aan een kleine advertentie in het AD.” Na drie weken halen Van Tuijl en Schuster al een salaris uit Relatieplanet. Nog wat later draait de site een maandomzet van 30.000 euro. “Toen besloten we een half jaar onbetaald verlof te nemen. We wisten: wij gaan niet meer terug.”

Daarna explodeerde de site. Binnen twee jaar stonden grote partijen op de stoep die miljoenen wilden betalen voor de site. Van Tuijl raakte in gesprek over een mogelijke verkoop met een grote Australische partij, RSVP, die later OneHello overnam. Ook voerde hij gesprekken met Meetic in Parijs, maar die hapten niet toe. Nederland was te klein, een postzegel in vergelijking met Frankrijk. De onderhandelaars van Meetic destijds zullen zich nu voor de kop slaan, Meetic’s eigen Lexa voert in Nederland al jaren een strijd om de nummer 1 positie met Relatieplanet.

Toen kwam TMG. Bij een bod van TMG van 8 miljoen liep zijn accountant weg van de tafel. “Veel te laag”, vond hij. Toen Match.com bijna 10 miljoen bood, werd dat eveneens afgedaan als “niet serieus”. Uiteindelijk ging TMG toch akkoord en betaalde 21 miljoen waarvan 13 miljoen direct naar Van Tuijl ging. Middels een earn-out kon hij dat bedrag nog verder verhogen.

In een paar jaar tijd multimiljonair dus. Het voelde raar, stelt Van Tuijl in het stuk. Hij werd depressief, vooral door hoge verwachtingen van zijn omgeving. Toch bleef hij hard doorwerken. Hij lanceerde 123video.nl en was druk bezig met een kopie van friendster.com, toen Hyves werd gelanceerd. “Daar waren we te laat bij,” erkent hij nu.

Van Tuijl heeft inmiddels een nieuwe partner, die hij overigens niet vond via een datingsite, want datingsites vind hij voor zichzelf “helemaal niks”. Alko Schuster is nog steeds zijn zakelijke partner. Met hem begon hij 123video, de Nederlandse tegenhanger van YouTube. Na een valse start door een geschil met TMG, begint hij Relatie.nl, wederom een datingsite. Het doel dat Van Tuijl zich vorig jaar stelde, 25.000 leden is nog niet behaald. Als hij de site niet groot krijgt met zijn gestelde budget, dan stopt hij er mee, laat hij doorschemeren in het interview. “Als dit mis gaat, zie je mij niet wegkwijnen.”

Het volledige artikel is te vinden op Relatiekrant, het blog van Relatie.nl.

Een gedachte over “Het verhaal achter Relatieplanet: TMG betaalde oprichters €21 miljoen”

Reacties zijn gesloten.