Relatieplanet staat te koop, maar wie neemt de datingsite over van TMG?

Gisteren maakte Telegraaf Media Groep (TMG), het moederbedrijf van Relatieplanet, haar resultaten over 2013 bekend. Relatieplanet staat aangemerkt voor verkoop, maar wie wil RP kopen?

In 2011 werd Relatieplanet nog bestempeld als een van de belangrijkste pijlers in de strategie van TMG. Relatieplanet was toen de grootste datingsite in Nederland. TMG wilde die positie behouden door verder te investeren in autonome groei voor RP.

Die positie staat nu op de helling. TMG heeft Relatieplanet gereserveerd voor de verkoop.

TMG zag de opbrengsten in 2013 teruglopen, maar kwam onder de streep op een hogere winst door kostenreductie en de verkoop van haar belang in ProSiebenSat.1 Media AG. Het bedrijf staat er niet slecht voor, maar er is nog werk te doen in de transformatie naar online-activiteiten.

TMG kocht Relatieplanet in 2005 voor €21 miljoen. Dat bedrag moet inmiddels ruimschoots zijn terugverdiend. Volgens de oorspronkelijke oprichter Chris van Tuijl was het een koopje; hij schatte in 2012 de waarde van Relatieplanet op €80 miljoen. Of Relatieplanet nu €80 miljoen opbrengt is de vraag. De nummer 1 positie is inmiddels verloren aan Lexa. En het verkeer op Relatieplanet redelijk stabiel, maar de tijd van grote groei is voorbij. Nieuwe apps als Tinder en Twoo innoveren én groeien sneller dan de voormalige datingreus. TMG boekt daarom nu voor miljoenen af op Relatieplanet.

De vraag is wie Relatieplanet zou willen kopen. Een paar mogelijke kandidaten:
Meetic – Met de overname van Relatieplanet zou Meetic een supersterke positie krijgen in NL. Twoo doet het vrij goed als app, en op web zouden Relatieplanet en Lexa samen heel groot zijn. Aan de andere kant: nog een merk erbij in het portfolio voegt misschien weinig toe, getuige de vroegtijdige stop van Match.com in Nederland.
Nederlandse mediaspeler – Vrijwel alle grote Nederlandse mediabedrijven hebben op een bepaald punt overwogen om dating in hun portfolio op te nemen. The Guardian doet het in Engeland al aardig met Soulmates. Zou Sanoma, Wegener, NRC Media, of De Persgroep de stap (nogmaals) willen wagen?
Buitenlandse mediapartij – Een mediapartij uit België, Duitsland of Verenigd Koninkrijk met datingsites in het portfolio, zou met de overname van Relatieplanet in één keer een stevige positie kopen in de Nederlandse markt.
Private equity – Een private equity partij zou Relatieplanet kunnen ‘melken’. Door de userbase op pijl te houden met performance-campagnes, zou een redelijk rendement behaald kunnen worden. Ondertussen kan worden geëxperimenteerd met nieuwe businessmodellen. Het minst waarschijnlijk, maar niet uit te sluiten.