Nederlandse datingmarkt tussen de 30 en 40 miljoen euro groot

De twee meestgestelde vragen over de Nederlandse datingmarkt zijn: hoeveel mensen daten er in Nederland online? En hoeveel verdienen datingsites? Deze vragen beantwoorden is niet eenvoudig. Cijfers die datingsites zelf communiceren kloppen vaak niet. Een berucht voorbeeld is het ‘aantal leden’ dat wordt genoemd op de voorpagina van datingsites. Dit is vaak een optelsom van alle profielen die ooit zijn aangemaakt op de site. Andere datingsites communiceren helemaal geen cijfers over het aantal leden, laat staan cijfers over de omzet of winst.

Openheid
Dat er veel geld omgaat in de online datingmarkt staat in vast. Van een aantal Amerikaanse datingsites is wel bekend hoeveel ze verdienen. Are You Interested? heeft een omzet van meer dan $4+ miljoen per jaar en Zoosk verdiende in 2010 $90 miljoen. Het gaat hier om ‘challengers’ in de markt: partijen die nog niet zo lang bestaan, en de grote datingpartijen uitdagen. De grote partijen zijn op hun beurt vaak genoteerd aan de beurs. Concerns als IAC en TMG doen dating ‘erbij’ en laten weinig los over hoeveel zij daar precies aan verdienen. TMG komt in haar jaarverslag niet veel verder dan “In 2010 heeft Relatieplanet wederom een hoog rendement weten te realiseren, mede door haar positie als marktleider.” Meetic heeft dating als core business en is daarom opener.

Grootte datingmarkt in Europa
Meetic is interessant om verder onder de loep te nemen, omdat zij naar eigen zeggen marktleider zijn in Europa en daarbuiten amper actief zijn. Meetic had aan het eind van 2010 rond de 860,000 unieke gebruikers en verdiende vorig jaar €186 miljoen. Ze zijn actief in 16 landen, dus het blijft wel gissen welk percentage van de leden Nederlands is.

Analysebureau Juniper doet om de zoveel tijd een gooi naar de grootte van de datingmarkt. In 2008 was de verwachting dat de Europese datingmarkt in 2011 zeker €549 miljoen groot zou zijn. Op basis van de echte cijfers van Meetic, zegt mijn gevoel dat de markt iets minder snel is gegroeid en de werkelijke totale omzet van Europese datingsites wat lager ligt, zo rond de €450-€500 miljoen. De Nederlandse markt zal maximaal 7-8% van de Europese markt zijn. We moeten sowieso landen als UK, Frankrijk en Duitsland al voor ons laten in grootte. Het is dus aannemelijk dat de Nederlandse markt voor online dating in 2011 zeker niet groter dan €35-40 miljoen zal zijn.

Tjeerd Korenstra, directeur van Relatieplanet (in handen van TMG), is een stuk conservatiever. In een artikel in Management Team, geeft hij aan dat de Nederlandse markt goed is voor ongeveer 20 tot 25 miljoen euro aan omzet op jaarbasis. Aangezien hij de exacte cijfers van Relatieplanet zal kennen, zit hij er ongetwijfeld niet ver naast. De vraag is of hij in zijn schatting alleen directe concurrenten van Relatieplanet meeneemt, en dat hij ‘flirtsites’ als Zoosk, Badoo en Are You Interested buiten beschouwing laat. Deze internationale sites zijn actief in Nederland en groeien hard, mede door slimme integratie met social networks. Daarnaast groeit de datingmarkt in zijn geheel ook nog, en zal in 2011 dus groter zijn dan in 2010. De grootte van de de Nederlandse datingmarkt is in 2011 waarschijnlijk tussen de 30 en 40 miljoen euro. Als we er van uit gaan dat een gemiddelde datingsite 150 euro per gebruiker per jaar verdient (Meetic ‘doet’ omgerekend €226,80), dan zouden er in Nederland ongeveer een kwart miljoen mensen in 2011 betalen voor een datingsite.