Het juiste moment voor liefde: volgens Facebook ontstaan veel nieuwe relaties in de lente

Nu de lente weer is begonnen en de zon schijnt, begint het bij veel mensen weer te ‘kriebelen’. Bij zonnig weer worden mensen nu eenmaal sneller verliefd. Je zou dus ook verwachten dat er in de lente meer relaties ontstaan. Facebook onderzocht haar eigen data, en bepaalde op basis van relatiestatus of de lente echt zo’n liefdevol seizoen is.

Het aantal nieuwe relaties werd vergeleken met het aantal break-ups. Uitgeplot per maand is duidelijk te zien dat sommige maanden beter zijn voor de liefde dan anderen. Februari en maart scoren daarin goed. Het lente-effect is dus duidelijk zichtbaar.

December is ook een goede maand voor de liefde. Als het buiten kouder wordt, kruipen mensen dichter tegen elkaar aan en gaan eerder een nieuwe relatie aan. Uit een onderzoek dat ik twee jaar geleden deed voor RTL Nieuws, bleek dat datingsites ook drukker worden bezocht in december.

Een positief percentage in het onderzoek van Facebook betekent dat er meer nieuwe relaties waren dan nieuwe singles. De boxen en lijnen in staan voor het 5e, 25e, 50e, 75e en 95e percentiel van de dagen in een maand, vergeleken naar netto percentage van veranderingen in relatiestatus. Daar valt op dat er uitschieters zijn in Februari en December. Die blijken vooral veroorzaakt door Valentijnsdag en Kerst. Op 14 februari zijn er 49% meer nieuwe relaties dan verbroken relaties. Op 24 december slaat de teller uit naar 28%, en op eerste kerstdag is de balans tussen nieuwe en verbroken relaties +34%.

In de lente en december maken singles de meeste kans dat er een einde komt aan hun alleen-zijn. Zie ook de piekmomenten voor verbroken relaties volgens Facebook voor de minder gunstige periodes in het jaar voor relaties.