Steeds meer datingsites gebruiken Facebook als log-in

Facebook Connect PaiqEen toenemend aantal datingsites laat gebruikers registreren en inloggen via Facebook. Internationale sites als Badoo, Zoosk en Skout deden het al langer. In Nederland gebruikt onder andere Paiq al Facebook Connect om leden te laten registreren of inloggen. Verder bieden alleen Knuz en Relatieplanet zo’n inlogmogelijkheid.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het aanbieden van Facebook Connect. Registratie via Facebook zorgt ervoor dat het inschrijfproces kan worden verkort. In principe kan het profiel direct gevuld worden met basisgegevens als (echte) naam, woonplaats, geslacht, en zelfs interesses vanuit Facebook. Meer gemak voor gebruikers, en dus waarschijnlijk een hogere conversie. Daarnaast is de kans op fakers kleiner. Als datingsites – zoals Circl.es dat bijvoorbeeld doet – een minimum stellen aan de activiteit van gebruikers op Facebook, dan is vrijwel zeker dat het om een echt persoon gaat.

Een nadeel is dat de gebruiker toestemming moet verlenen om gegevens van zijn profiel te mogen gebruiken, en sommige gebruikers vinden dat niet prettig. Het is daarom aan te raden om ook altijd een alternatieve registratiemethode aan te bieden, zoals Paiq doet. Een lange-termijn nadeel is de afhankelijk van Facebook. Als je niet vraagt om e-mail adres, en de gebruiker stopt met het gebruiken van Facebook, dan is het feitelijk onmogelijk om hem of haar nog te benaderen. In de praktijk zal de levensduur van een Facebook account meestal groter zijn dan een account op een datingsite, dus dit risico is beperkt. De verwachting is dat steeds meer datingsites Facebook Connect zullen gaan toevoegen.