Drie opvallende onthullingen uit wetenschappelijk onderzoek over aantrekkingskracht en liefde

Mark Mieras De LiefdeDe liefde heeft schrijvers altijd geïnspireerd. Al sinds de uitvinding van de boekdrukkunst verschijnen er publicaties over het onderwerp dat ons allemaal lijkt te boeien, vooral omdat het zo ongrijpbaar is. Verliefdheid kan de geest plotseling betoveren, en waarom we ons aangetrokken voelen tot juist die éne persoon is vaak onverklaarbaar. De laatste decennia is er ontzettend veel interessant onderzoek gedaan naar liefde, en de manier waarop ons lichaam (vooral de hersenen) worden beinvloed door liefde. Wetenschapsjournalist Mark Mieras bundelde al deze kennis en verpakte honderden inzichten in een goed leesbaar, onderhoudend, maar nergens oppervlakkig boek.

Liefde – wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere ontrafelt hoe liefde achter de schermen van je bewustzijn werkt. Het boek van Mieras is inmiddels al toe aan de 7e druk. Tijd om een selectie te maken van conclusies uit de vele onderzoeken die de auteur bestudeerde.

Het eerste deel van het boek richt zich op aantrekkingskracht: wie vinden we aantrekkelijk en waarom? Mieras doet onder andere de volgende drie onthullingen, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek:

  1. Het gezicht is het belangrijkste lichaamsdeel waarop we de partner beoordelen. Aan het gezicht lezen we kwaliteit van iemands genen af. Onderzoekers van Japanse universiteiten lieten zien dat hersenen een voorkeur hebben voor symmetrische gezichten en ook voor gewone gezichten: met ogen die op een gemiddelde afstand van elkaar staan, en een gemiddeld grote kin, voorhoofd en mond. Gezichten die iets bijzonders hebben zijn het allermooist, ontdekte een hoogleraar van de New Mexico State University. Vrouwen zoals Kate Moss, die een symmetrisch gezicht hebben, en bovendien brede lippen, grote ogen en een kleine kin, zijn in de ogen van mannen het meest aantrekkelijk.
  2. Het schoonheidsideaal verandert met het economisch klimaat. Voor de de oudere, corpulente vrouw zijn het goede tijden. In onzekere tijden van oorlog of crisis verschuift namelijk het ideaalbeeld van vrouwen: van slanke taille naar dikker, langer en ouder. De evolutionaire verklaring ligt voor de hand: stevige vrouwen hebben meer reserves om een kind te baren en op te voeden, en gaan blijkbaar efficiënt om met voedsel. De levenservaring helpt om langer te overleven. Dat Rubens gek was op volslanke vrouwen is dus eigenlijk heel logisch.
  3. Vrouwen hebben de voorkeur voor een rijke man, ook in bed. Het lijkt een clichébeeld: de leukste vrouwen gaan voor de rijkste mannen. Maar dit beeld blijkt volledig overeen te komen met de werkelijkheid: onderzoek in tal van culturen laat zien dat vrouwen liever een rijke lelijke man hebben dan een arme mooie man. En dat gaat niet koste van de lust, zoals soms wordt gedacht. De creditcard vertaalt zich regelrecht in lichamelijke aantrekkingskracht. Dat bleek uit grootschalig onderzoek onder Chinese vrouwen. Hoe meer hun partner verdiende, hoe vaker zij tevreden waren over hun seksuele relatie.