eSjans: de vernieuwde site

Een jaar geleden werd eSjans gelanceerd. De makers wilden met de site on- en offline dating dichter bij elkaar proberen te brengen. Destijds was ik niet enorm enthousiast.

Inmiddels zijn we een jaar verder en is de site vernieuwd. Wat is gebleven is de visuele look & feel van de site. Je kunt van de stijl houden of niet, maar de site laat zich in ieder geval eenvoudig bedienen. Binnen een paar minuten klikken nieuwe leden zich door het inschrijfformulier heen. En dat vinden scholieren, de nieuwe doelgroep van eSjans, vast prettig.

Het idee achter eSjans is als volgt. Singles lopen in hun dagelijkse routine vaak dezelfde mensen tegen het lijf. Bij sommige van deze personen voel je misschien een directe aantrekkingskracht en verlang je naar contact. Of het nu bij de bushalte is geweest, of in de kroeg was. Op eSjans.nl kun je die gevoelens delen in de vorm van een ‘kriebel’. Wie de dating trends enigszins heeft gevolgd, zal dit direct herkennen. Het lijkt op de “Gespot” pagina’s die nu zo populair zijn op Facebook. eSjans heeft daarom besloten allerlei van dit soort pagina’s te integreren. De meeste zijn gericht op studenten. Je vindt er bijvoorbeeld: Gespot UB UU, Spotted Uitgaan Groningen, Gespot UB VU.

Op zich is het handig dat al deze pagina’s nu zijn samengebracht in één systeem. Aan de andere kant: wat heb ik als Amsterdammer aan al die oproepen uit Groningen, Utrecht en andere delen van het land?

eSjans kriebels
De vernieuwde pagina met ‘kriebels’

Een feature die beter werkt is het online sjansen: geef aan of je iemand Hot vindt (of Not) en stuur een (virtuele) bos bloemen, een kus of stel een grappige vraag. Dit lijkt natuurlijk op Badoo en al die andere sites die gebruik maken van dit systeem. Ook de “verhoog je populariteit” en “plaats mij in de spotlight” kennen we van Badoo.

Wat biedt eSjans extra ten opzichte van de bekendste flirtsite ter wereld? Dat is nog niet helemaal duidelijk. De site oogt sympathiek, maar heeft een jaar na de lancering nog steeds te weinig leden, een vaag concept, en te weinig onderscheidend vermogen.