Interview: de opkomst van niche datingsites (BNN Today)

Naast de welbekende grotere datingsites is een groeiende markt voor datingsites speciaal voor één groep. Daten alleen voor Startrek-fans bijvoorbeeld. Bij BNN Today gaf ik aan Willemijn Veenhoven en Tim Hofman toelichting over een opkomend fenomeen: de niche datingsite.

Het gaat goed met de niche datingsites. Er zijn twee krachten die verklaren dat niche datingsites in opkomst zijn, gezien vanuit de gebruiker en vanuit de markt. Vanuit de gebruiker gezien is er aanzienlijke kans dat je iemand vindt met een gelijksoortige achtergrond op een niche datingsite. Een gedeelde passie kan uiteindelijk voor een duurzamere relatie zorgen. Dit geldt zeker voor de onderwerpen die wat meer taboe zijn. Denk aan de datingsite voor fans van de controversiële schrijfster Ayn Rand.

Vanuit de markt gezien, is er een andere reden voor de opkomst van de niche site. Het is met een beperkt marketingbudget als startende ondernemer vrijwel onmogelijk om te winnen van een mainstream datingsite. Tegen het mediageweld van Lexa en Relatieplanet valt weinig te beginnen, behalve als je een sterke investeerder achter je hebt staan, zoals eDarling. Dat hebben de meeste ondernemers niet, en die richten zich daarom steeds vaker op een niche.

Het volledige interview: